Menggambarkan pelajar yang kurang memahami dengan Socrative

Gabungan: Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Komputer, Universiti Thessaly
Resolusi: Individu | Tempoh: Tidak sampai satu jam

Gambaran keseluruhan


Matlamat

Matlamat menggunakan Socrative adalah untuk memantau dan menilai proses pembelajaran pelajar dan memberi maklum balas segera kepada pendidik supaya mereka dapat menguruskan masa mereka di kelas dengan lebih berkesan.

Objektif Pembelajaran

Semasa menggunakan aplikasi, pelajar akan memahami pelajaran dengan lebih baik dan pada masa yang sama mereka akan dapat menentukan kemungkinan pertanyaan atau kesukaran. Mereka juga berpeluang untuk terlibat secara aktif di dalam kelas, dan juga bekerjasama antara satu sama lain untuk berjaya dalam tugas kumpulan.

Konteks

Socrative memberi tumpuan untuk menyediakan cara yang sangat berkesan tetapi menyeronokkan untuk menjejaki perhatian dan pemahaman pelajar semasa kelas. Saya menggunakan mana-mana peranti digital utama (telefon pintar, tablet, komputer riba dan komputer) dan platform dan percuma untuk pelajar. Para guru boleh menggunakan kuiz, soalan cepat dan aktiviti yang menyeronokkan untuk membantu pelajarnya memahami tajuk pelajaran dengan lebih mudah semasa mereka mendapat maklum balas segera. Langkah pertama bagi guru, adalah membuat kuiz, bilik maya dan berkongsi dengan pelajar kod unik sehingga mereka dapat bergabung dengan bilik. Log masuk itu mudah dan hanya memerlukan nama atau nombor ID pelajar, bergantung pada pilihan guru. Semasa ujian, hasilnya dinilai secara automatik dan ditunjukkan terus ke monitor guru semasa jawapan dihantar. Hasilnya, pendidik dapat mempunyai gambaran yang jelas mengenai tahap pelajarnya dan menyesuaikan pelajarannya mengikut keperluan mereka.