Pembangunan Sistem Pemantauan Pertanian


Resolusi: Kumpulan | Tempoh: Dua hingga empat jam

Gambaran keseluruhan


Matlamat

Matlamat utama projek kami adalah untuk mengembangkan reka bentuk sistem pemantauan Pertanian murah yang mampu dimiliki oleh sebilangan besar orang serta menyediakan sistem sokongan pelanggan yang baik untuk peranti tersebut dan meningkatkan penerimaan pasaran terhadap sistem ini di Nepal dan juga melakukan kajian pasaran mengenai penggunaan sistem pemantauan sebagai alternatif pendekatan berasaskan intuisi tradisional.

Objektif Pembelajaran

Kami mengusulkan untuk merancang dan mengembangkan sistem pemantauan pertanian yang akan dihasilkan dan dipasarkan secara lokal di Nepal kerana petani menggunakan sumber daya yang berlebihan atau menggunakan sumber daya yang diperlukan. Cadangan ini memerlukan informasi latar belakang yang menggambarkan keperluan produk tersebut di pasar tempatan Nepal, sains di sebalik sistem pemantauan, reka bentuk prototaip, perincian proses pembuatan yang terlibat dan strategi pemasaran.

Konteks

Sistem pemantauan digunakan untuk menganalisis parameter kritis. Intuisi manusia telah digunakan untuk menganalisis parameter sejak lama dan masih popular di banyak wilayah dunia termasuk Nepal. Tetapi dengan fokus kerajaan dalam memodenkan sektor pertanian. Kami bersedia untuk melangkah ke tahap teknologi pertanian seterusnya dan sistem pemantauan menjadi salah satunya. Penyelidikan terkini mengenai perniagaan Agri menunjukkan bahawa kita berpotensi besar untuk memiliki kemandirian dalam hampir semua produk pertanian tetapi kita masih bergantung pada India atau negara ketiga yang lain. Sebabnya petani ini menggunakan teknik pertanian tradisional yang menghasilkan lebih sedikit dan harganya lebih tinggi.