Reka Bentuk Multi-Digital!

Gabungan: Universiti Thessaly, Greece, Kejuruteraan Elektrik dan Komputer
Resolusi: Individu, Kumpulan
Tempoh: Lebih dari empat jam

Gambaran keseluruhan


Matlamat

Reka bentuk digital adalah salah satu kursus terpenting di sekolah kejuruteraan elektrik. Seperti namanya, kursus ini tidak boleh bertahan dalam teori. Multisim adalah persekitaran yang lengkap untuk mensimulasikan tingkah laku litar analog dan digital dan merupakan ahli keluarga program reka bentuk yang lebih besar dalam bidang reka bentuk litar automatik (Elektronik Reka Bentuk Automasi (EDA)). Dengan menggunakan Multisim semasa proses pembelajaran pelajar akan dapat memahami fungsi gerbang digital, transistor dan cip, yang sukar difahami hanya secara teori.

Objektif Pembelajaran

Multisim banyak digunakan oleh akademik dan industri. Ia memiliki semua alat yang diperlukan untuk reka bentuk, kajian dan simulasi litar elektrik dan elektronik yang pantas, cekap dan boleh dipercayai serta kemampuan untuk mengeksport gambar untuk pembuatan litar bercetak (Printed Circuit Board - PCB) menggunakan program NI Ultiboard.

Konteks

Komputer, rangkaian (seperti Internet), dan telekomunikasi semuanya terdiri daripada cip mikroelektronik, yang kebanyakannya digital. Multisim akan membolehkan mereka bekerja dalam persekitaran yang realistik dan menjadi biasa dengan litar digital.