Mengukur kemampuan pendengaran dalam keluarga

Resolusi: Kumpulan
Tempoh: Dua hingga empat jam, Lebih daripada empat jam

Gambaran keseluruhan

Matlamat

Untuk mendapatkan gambaran keseluruhan kemampuan pendengaran (kecacatan) dengan audiogram dari anak, remaja, ibu, ayah, datuk, dan membandingkan hasil ini dengan rata-rata orang pendengaran dalam selang usia yang relevan. Untuk mencari cara untuk mengimbangi kemampuan pendengaran yang diukur semasa mendengar muzik di PC.

Objektif Pembelajaran

Pada akhirnya, pelajar akan mengetahui mengenai: - Intensiti suara, skala frekuensi, audiogram, sapuan nada, telinga manusia, dan penyamaan frekuensi. Decibel.

Konteks

Orang muda menggunakan earbud ketika mereka mendengar muzik di telefon pintar. Beberapa di antaranya meningkatkan volume terlalu banyak, dan diharapkan, generasi telefon pintar akan mengalami masalah pendengaran sejak usia dini. Untuk mengenal pasti keseriusan masalah, adalah menarik untuk mengukur audiogram dari kelas sekolah menengah, sehingga para pelajar dapat memiliki gambaran tentang masalah tersebut, mengubah kebiasaan, dan menurunkan volume ketika mereka mendengarkan telefon pintar. Mengukur ahli keluarga juga, dapat memulakan dialog mengenai masalah kemampuan pendengaran, dan membincangkan cara mencegahnya menjadi lebih buruk.