घर फोरमहरू AL and PBL in Malaysia Masalah berkaitan Algoritma

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • लेखक
  Posts
 • #34120

  Kepada semua yang membaca, saya ingin mencadangkan untuk kita perkenalkan topik algoritma kepada masyarakat awam untuk melatih masyarakat di Malaysia untuk berfikir.

  Di dalam kontek pelajaran di universiti, topik algoritma diperkenalkan mengikut nama-nama rekabentuk algoritma untuk sisihan, carian, pecah dan takluk, algoritma rakus dan lain-lain.

  Di dalam kontek orang awam, topik algoritma diperkenalkan utk memberi pendedahan kepada masyarakat cara-cara penyelesaikan masalah. Seperti apakah cara yang efektif untuk mengemas rumah, masalah komunikasi dengan keluarga, dan sebagainya.

  #34311

  Saya setuju dengan cadangan ini. Seperti yang kita ketahui, masyarakat kita terdiri dari pelbagai golongan, kaum, budaya, cara hidup dan pemikiran. Dengan membudayakan cara berfikir secara algoritma, ianya dapat membentuk corak pemikiran yang lebih teratur, logikal dan seterusnya menyelesaikan masalah yang berkenaan.

  #34314

  Mungkinkah kita patut menyampaikan perkara ini kepada masyarakat Malaysia?

  #34315
  Hazleen ArisHazleen Aris
  Participant

  Boleh tulis artikel di akhbar?

  #34325
  Idaईडा
  Participant

  Adakah perlu/mudah untuk diperkenal di peringkat sekolah kebangsaan? Di India, pelajar di sana dikenalkan dengan konsep ini dari kecil.

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.